Kurssit ja tapahtumat

Kurssit

Ylioppilaskamerat järjestää kursseja jäsenilleen. Järjestelmäkamerakurssi on avoin myös muille kuin YOK:n jäsenille. Peruskurssit soveltuvat myös vasta-alkajille eikä edes oma kamera ole välttämätön.

Kurssipäivät löytyvät kalenterista etusivulta. Ilmoittautuminen kursseille onnistuu päivystyksissä sekä sähköpostitse.

Kaikki kurssit tulee maksaa etukäteen päivystykseen. Mikäli tämä ei perustellusta syystä onnistu, asiasta on ilmoitettava sähköpostitse (info@ylioppilaskamerat.fi). Mikäli maksua ei ole suoritettu etukäteen eikä asiasta ole erikseen ilmoitettu, voidaan ilmoittautuminen perua ja tilalle ottaa toinen ilmoittautunut varasijalta.

Järjestelmäkameran käyttökurssilla opetellaan mitä kaikkea järjstelmäkamerasta voi oikein säätää ja miten se vaikuttaa kuvaan. Kurssilla harjoitellaan oman kameran käyttöä ja jos omaa kameraa ei vielä ole, kurssilla käydään myös läpi mihin kameraa hankkiessa tulisi kiinnittää huomiota. Kurssilla tutuiksi tulevat muun muassa termit aukko, suljinaika, syväterävyysalue, liike-epäterävyys, pottoväli ja valovoima.

MV-filminkehityskurssilla opetellaan kehittämään mustavalkoinen filmi ja toimimaan pimiössä. Kurssille kannattaa tuoda kuvattu, mutta kehittämätön MV-filmi.

MV-vedostuskurssilla opetellaan tekemään pinnakkaiset (eli pikkukuvat kaikista MV-filmin kuvista) ja vedostamaan eli tekemään mustavalkoisia paperikuvia. Kurssin hintaan kuuluu käytettävät paperit, mutta omia MV-negatiiveja kannattaa tuoda.

Värifilminkehityskurssilla harjoitellaan värifilmin kehittämistä. Värfilmikurssin hintaan ei sisälly filmiä, mutta muutoin värikursseilla toimitaan samoin kuin MV-kursseillakin. Värikursseilla vaaditaan pimiöosaamista, joten ellei pimiötyöskentely ole tuttua, MV-kurssit on syytä käydä ensin. Kursseilla opitaan, miten värien kanssa työskentely eroaa MV-työskentelystä.

Värivedostuskurssilla opetellaan vedostamaan kuvia värinegatiiveista RA-4 prosessilla. Kurssin hintaan kuuluu käytettävät paperit, mutta omia värinegatiiveja kannattaa tuoda mukaan kurssille.

Studiokuvaamisen peruskurssilla harjoitellaan studiokuvaamista, salamalaitteiden ja kameran käyttöä studiossa ja henkilökuvan valaisua. Jatkokurssilla harjoitellaan henkilökuvaamista monipuolisilla valaistusjärjestelyillä.

Kuvankäsittelykurssilla harjoitellaan miten digitaalisesta raakakuvasta  saadaan valmis julkaisukelponen kuva. Käydään läpi esim. valotuksen korjailu, kontrastin ja värien säätö, kuvakoot ja -formaatit sekä perusteita kuvan tarkemmasta käsittelystä.

Erikoisvedostuskurssilla harjoitellaan erikoisempia mustavalkoisten kuvien vedostustekniikoita kuten kuvien vedostaminen lasilevylle.

Keikkasalamakurssilla harjoitellaan akkukäyttöisen kannettavan salamajärjestelmän käyttöä ja päästään hyödyntämään salamalaitteita studion ulkopuolella.

Tuotekuvauskurssilla harjoitellaan tuotekuvien tekemistä studiosalamalaitteita hyödyntäen.

Ruokakuvauskurssilla opitaan miten ruoka saadaan näyttämään herkulliselta myös kuvissa. Erikoisversiona sushi- ja drinkkikuvauskurssit.

Keskikokokurssilla harjoitellaan käyttämään keskikoon Mamiya-järjestelmäkameraa. Kurssi antaa oikeuden vuokrata yhdistyksen Mamiyaa.

PolaroidTM-kurssilla harjoitellaan Polaroid-kuvaamista ja tutustutaan Polaroid-kuvaamisen mahdollisuuksiin.

Pohjustus- ja paspis-kurssilla harjoitellaan kuvan pohjustamista kapa-levylle ja paspis-kurssilla paspis-pahvin leikkaamista kuvan näyttävää kehystämistä varten.

Kurssien hinnat
Järjestelmäkamerakurssi: ilmainen YOK:n jäsenille / muille 15 e
Filminkehityskurssi (MV tai väri): 5 e jäsenille
MV-vedostuskurssi: 5 e jäsenille
Studiokuvaamisen perusteet: 5 e jäsenille
Keskikoon kurssi: 5 e jäsenille
Kuvankäsittelykurssi: 5 e jäsenille
Erikoiskurssit: alkaen 0 e jäsenille (ilmoitetaan kurssin yhteydessä)
Työpajoista (eri aiheisia; itsenäisempää toimintaa vähän edistyneemmille) materiaalimaksu (usein 0-5 euroa)

Tapahtumat

Ylioppilaskamerat järjestää Taideiden yönä kuvauskisa Fotomaratonin. Taiteiden yö on seuraavan kerran elokuussa 2021. Fotomaratoniin kuuluu Taiteiden yön periaatepäätöksen mukaan nykyään myös ilmaissarja. Palkintoja halajaville on maksullinen sarja. Osallistuminen kuvauskisaan on avoin kaikille. Kisan jälkeen tuomaristo valitsee parhaat kuvat.

YOK järjestää jäsenilleen myös kuvausmatkoja. Kustannukset riippuen kohteesta 10-1000 euroa. YOK on tehnyt viime vuosina kuvausmatkoja mm. Japaniin, Englantiin, Islantiin, Puolaan, Ruotsiin ja Venäjälle. Pienempiä matkoja voidaan järjestää kotimaassa. Käy toimistolla selailemassa Kuvausmatkat 2007-2011 -teosta, niin näet, mistä on kysymys. Ehdotuksia mielenkiintoisista kuvausmatkakohteista saa mielellään esittää!

Järjestämme myös tutustumisia näyttelyihin sekä omia näyttelyitä. Marraskuussa 2019 pidimme näyttelyn Galleria Westissä Kaapelitehtaalla. Elokuussa 2014 Ylioppilaskameroiden vuosinäyttely Antikvariaatti Sofiassa (Vuorikatu 5) esitteli kahdeksan nuoren kuvaajan antia. Syyskuussa 2012 YOK järjesti Tiedekulmassa vuosinäyttelyn YOK NYT. Syksyllä 2011 esillä oli järjestömme historiasta kertova Etsin! -näyttely yliopistomuseossa.